Naar boven

Knelkoppelingen voor water-, gas- en cv-installatie

Knelkoppelingen zijn geschikt voor het koppelen van gas- en waterleidingen zonder te lassen, te solderen of met behulp van specialistisch gereedschap
Kies een categorie
Knelkoppelingen voor water-, gas- en cv-installatie
Sorteren

Hoe werkt een knelkoppeling?

Een knelkoppeling bestaat uit drie onderdelen:

  • de behuizing
  • de knelring
  • de wartelmoer

De knelkoppeling wordt altijd compleet geleverd, al is het wel mogelijk om de knelring en de wartelmoer los te bestellen.

De werking van de knelkoppeling is eigenlijk simpel. Zodra je de moer aandraait, gaat de knelring knellen en ‘snijdt’ in de buis. Hierdoor ontstaat een stevige verbinding.

Welke knelkoppeling moet ik gebruiken?

Welke knelkoppeling je gebruikt hangt af van de diameter van de leiding, maar ook van het soort systeem waarvoor je de knelkoppeling gaat gebruiken. Gebruik je de knelkoppeling voor drinkwater? Dan moet de koppeling het KIWA-keurmerk hebben. Gebruik je de knelkoppeling voor gas? Let er dan op dat de koppeling een GASTEC QA-keurmerk heeft.

Welke maat knelkoppeling je moet gebruiken kan je eenvoudig achterhalen door de leiding op te meten. Doe dit bijvoorbeeld met een schuifmaat.

Is een knelkoppeling geschikt voor elke leiding?

Knelkoppelingen gebruik je voor gas- en waterleidingen van staal en roodkoper, maar ook voor het koppelen van flexibele waterleidingen/meerlagenbuizen. Het is namelijk mogelijk om een verloop te maken van een roodkoperen leiding naar bijvoorbeeld een flexibele waterleiding. Dit doe je met behulp van een overgangskoppeling, zoals bijvoorbeeld de Henco overgangskoppeling 16 mm knel x CU 15 mm. Deze koppeling zorgt voor een korte en directe aansluiting van messing knelkoppeling naar een Henco flexibele waterleiding/meerlagenbuis.

Welk gereedschap heb ik nodig om knelkoppelingen te monteren?

Een knelkoppeling monteren is erg eenvoudig, je hebt hier ook bijna geen gereedschap voor nodig. Wat je wel nodig hebt? Een leiding, een knelkoppeling, een ontbramer en een (verstelbare) moersleutel.

Hoe monteer ik een knelkoppeling?

Begin met het ontbramen van de leiding, zo voorkom je een gehorig systeem. Draai nu de knelkoppeling uit elkaar en schuif de wartelmoer - en vervolgens de knelring - over de leiding. Daarna steek je de knelkoppeling in de buis en je draait deze drie onderdelen stevig vast met een moersleutel. Door de druk die nu wordt uitgeoefend op de koppeling, vormt de ring zich om de leiding. Dit zorgt voor een gas- en waterdichte afsluiting.

Tip: Je kan eventueel teflontape gebruiken tussen het schroefdraad zodat de knelkoppeling goed stevig dicht zit en er geen gas of water meer uit de koppeling kan lekken.

Let op: Draai een knelkoppeling nooit te strak aan. Dit kan namelijk leiden tot breuk of lekkage. Elk merk heeft eigen voorschriften met betrekking tot het aandraaien. Voor BONFIX knelkoppelingen geldt het volgende: Eén complete draai voor de diameters 12 mm en 15 mm, voor de 22 mm een 1/2 – 3/4 draai en voor diameters groter dan of gelijk aan 28 mm circa 3/4 draai. Voor de BPE knelkoppelingen geldt het volgende: De wartelmoeren handvast aandraaien en natrekken. Na het handvast draaien is dit voor de 12 mm één hele draai en voor de 15 mm, 22 mm en de 28 mm 3/4 draai. Lees dus altijd goed de voorschriften door, zodat je zeker weet dat de knelkoppeling juist is gemonteerd.

Kan ik een knelkoppeling hergebruiken?

Een knelkoppeling kan je hergebruiken, maar alleen wanneer deze gebruikt is voor een waterleiding. Een knelkoppeling die gebruikt is voor een gasleiding mag je volgens het bouwbesluit (NPR) 3378-11 niet meer hergebruiken.

Tip: Schaf wel altijd een nieuwe knelring aan, de knelring zit namelijk vast aan de vorige leiding.

Knelkoppeling vs perskoppeling, steekkoppeling en soldeerkoppeling

Knelkoppelingen, perskoppelingen, steekkoppelingen en soldeerkoppelingen zijn allemaal voor hetzelfde doel te gebruiken. Waarom zou je dan kiezen voor knelkoppelingen?

  • Het monteren van de knelkoppeling is erg simpel. Je hoeft deze niet te lassen of te solderen én je hebt geen duur of specialistisch gereedschap nodig.
  • De knelkoppeling kan je hergebruiken, mits gebruikt voor waterleidingen en niet voor gasleidingen.