Naar boven

Perskoppelingen

Perskoppelingen voor een snelle en veilige verbinding tussen (flexibele) waterleidingen
Kies een categorie
Er zijn geen resultaten gevonden voor de zoekopdracht.
Verder winkelen

Hoe werkt een perskoppeling?

Een perskoppeling wordt gebruikt om een water- en luchtdichte verbinding te maken tussen twee onderdelen. De perskoppeling wordt, zoals het woord al zegt, geperst. Dit doe je met behulp van een perstang of persmachine. De perstangen hebben vaak verwisselbare bekken in verschillende maten en vormen. Hierdoor kan je met één tang verschillende maten én merken koppelingen persen.

Welke perskoppeling moet ik gebruiken?

Perskoppelingen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo heb je bijvoorbeeld koppelingen van messing of PPSU van het merk KE KELIT of Uponor. Het merk Henco heeft perskoppelingen met een behuizing gemaakt van hoogwaardig PVDF kunststof. Wil je weten wat het verschil is tussen messing en PPSU? En wil je weten wat de voordelen zijn? Lees dan onze blog hierover.

Alle bovengenoemde koppelingen zijn geschikt voor het verbinden van waterleidingen. Welke perskoppeling je precies gebruikt is afhankelijk van de diameter van je leiding en/of appendages. Zijn de diameters van de aan te sluiten stukken niet even groot? Kies dan voor een verloopstuk.

Heb je perskoppelingen nodig voor het koppelen van gasleidingen? Schaf dan koppelingen aan met het GASTEC-keurmerk.

Is een perskoppeling geschikt voor elke leiding?

Perskoppelingen zijn niet geschikt voor elke leiding. Perskoppelingen worden gebruikt voor het verbinden van gas- en (flexibele) waterleidingen van koper en voor meerlagenbuizen. Zorg ervoor dat de koppeling gebruikt kan en mag worden voor jouw doeleinde. Een koppeling voor gasleidingen heeft bijvoorbeeld een GASTEC-keurmerk nodig en een koppeling voor drinkwaterleidingen een KIWA-keurmerk.

Welk gereedschap heb ik nodig om perskoppelingen te monteren?

Ga je perskoppelingen gebruiken? Houdt er dan rekening mee dat je hiervoor gereedschap nodig hebt. Kies bijvoorbeeld voor de KE KELIT handperstang, de Uponor S-Press Handperstangset of ga voor een Uponor persmachine die je het werk uit handen neemt.

Hoe monteer ik een perskoppeling?

Het monteren van een perskoppeling is gemakkelijk, maar hoe werkt het precies? Allereerst prepareer je de leiding, je kort hem af en je buigt hem. Het buigen kan je het beste doen met behulp van een buigveer zoals deze van Uponor. De leiding schuif je in de koppeling en je controleert visueel of de leiding op de juiste manier erin is geschoven. Dit kan je doen door middel van de controlevensters. Daarna pak je de perstang of persmachine en deze zet je op de pershuls. Vervolgens pers je de koppeling op de leiding. Controleer of de aanslagringen los zitten, je weet dan zeker dat de koppeling goed geperst is. De aanslagring verwijder je.

Perskoppeling vs steekkoppeling, knelkoppeling en soldeerkoppeling

De draad-, steek-, knel-, en soldeerkoppeling zijn allemaal geschikt voor het verbinden van waterleidingen. Het grote voordeel van de perskoppeling is dat je tot maar liefst 30% sneller bent ten opzichte van traditionele systemen.