Naar boven

Soldeerkoppelingen

Soldeerkoppelingen voor waterleidingen die in de muur worden weggewerkt.
Sorteren

Hoe werkt een soldeerkoppeling?

Een soldeerkoppeling wordt gebruikt om een verbinding te maken tussen twee onderdelen, bijvoorbeeld twee leidingen of een leiding met een appendage. Een soldeerkoppeling wordt, zoals het woord al zegt, gesoldeerd. Solderen is een techniek om metalen onderdelen met elkaar te verbinden. Dit doe je met behulp van een soldeerbout en soldeer.

Welke soldeerkoppeling moet ik gebruiken?

Soldeerkoppelingen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De variant die je aantreft in ons assortiment is gemaakt van hoogwaardig messing. Deze koppelingen worden gebruikt in gas-, water- en cv-installaties. Welke soldeerkoppeling je gebruikt is afhankelijk van de diameter van je leiding en/of appendages. Zijn de diameters van de aan te sluiten stukken niet even groot? Kies dan voor een verloopstuk.

Is een soldeerkoppeling geschikt voor elke leiding?

Soldeerkoppelingen zijn niet geschikt voor elke leiding. Soldeerkoppelingen worden alleen gebruikt voor het verbinden van gas-, water- en cv-leidingen van (rood)koper of staal. Zorg er altijd voor dat de koppeling gebruikt kan en mag worden voor jouw doeleinde. Een koppeling voor gasleidingen heeft bijvoorbeeld een GASTEC-keurmerk nodig en een koppeling voor drinkwaterleidingen een KIWA-keurmerk.

Welk gereedschap heb ik nodig om soldeerkoppelingen te monteren?

Ga je soldeerkoppelingen gebruiken? Zorg er dan voor dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Soldeerkoppelingen soldeer je met een soldeerbout, soldeer en soldeervloeistof. Kies bijvoorbeeld voor de Karweiset - Soldeerset van Perkeo. Deze set bestaat uit onder andere een hoogwaardige propaansoldeerbrander. Bestel ook direct een bijpassende bout van Perkeo, een flesje soldeervloeistof van Griffon en tinsoldeer van ons eigen merk FIX erbij.

Hoe monteer ik een soldeerkoppeling?

Het monteren van een soldeerkoppeling is eenvoudig, maar het vergt wel meer kennis en meer gereedschap. Zorg er eerst voor dat de leiding op haaks en op de juiste lengte is ingekort. Maak daarna de twee te verbinden delen goed schoon. De leiding moet vrij zijn van gruis en onzichtbare metaaldeeltjes. Deze belemmeren namelijk een goede verbinding. Breng daarna de soldeervloeistof dun, gelijkmatig en dekkend aan op de te solderen einden. Schuif de stukken in elkaar en vervolgens kan je solderen. Houd het soldeer tegen de onderdelen aan en laat het in de naad vloeien. Zakt het soldeer weg? Dan zijn de onderdelen warm genoeg en komt een goede verbinding tot stand. Ten slotte kan je de verbinding schoonmaken.

Soldeerkoppeling vs steekkoppeling, knelkoppeling en draadkoppeling

De soldeer-, steek-, knel- en draadkoppeling zijn allemaal geschikt voor het verbinden van waterleidingen. Het grote voordeel van de soldeerkoppelingen is dat ze in het bijzonder geschikt zijn voor leidingen die je in de muur gaat wegwerken. De soldeerkoppelingen hebben namelijk geen last van bijvoorbeeld rubbers die kunnen gaan lekken. Met soldeerkoppelingen ben je er zeker van dat de koppeling goed gedicht is en dat deze niet verslijt.