Naar boven

Rook- en koolmonoxidemelders

Creëer een veilige omgeving voor het hele huishouden

Kies een categorie
Rook- en koolmonoxidemelders
Sorteren

Waarom een rookmelder en koolmonoxidemelder?

Koolmonoxide (CO) staat bekend als ‘sluipmoordenaar’. Het gas is niet zichtbaar en je kunt het ook niet ruiken of proeven. Koolmonoxide is een verbinding die ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen zoals aardgas, hout en olie.

Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers.

Hoe kan ik CO-vergiftiging voorkomen?

  1. Kijk kritisch naar het verbrandingstoestel
  2. Ventileer goed
  3. Plaats een koolmonoxidemelder

Naast koolmonoxide wil je ook niet verrast worden door brand in je huis. Een rookmelder waarschuwt je bij de eerste tekenen van brand.

Waar moet ik de koolmonoxidemelder plaatsen?

De koolmonoxidemelder kan het beste geplaatst worden op de plekken waar het onzichtbare gas het meest direct bespeurd kan worden. Dit is dus op een plek in de buurt van de cv-ketel of bij andere gastoestellen zoals een gasoven. Het is echter raadzaam de melders ook in de slaapkamers te plaatsen. Omdat ook wordt aangeraden een rookmelder in zoveel mogelijk vertrekken te installeren (met name de hal, i.v.m. de vluchtroute) is het slim om te kijken naar een rookmelder en koolmonoxidemelder in één.

Je plaatst de melder altijd aan het plafond.

Wat is de beste koolmonoxidemelder

Wil je een koolmonoxidemelder kopen? Vanuit de consumentenbond zijn er recent geen onderzoeken gedaan naar de beste koolmonoxidemelders. Een van de best geteste rookmelders echter is volgens de Consumentenbond de Ei Electronics Ei146. Zelf zijn wij fan van de Retwist omdat deze bij het detecteren van koolmonoxide zelf decv-ketel uitschakelt.