Naar boven

Dakgoot onderdelen

Onmisbare onderdelen voor de dakgoot
Sorteren

Kopschot, expansieschot en een separatieschuif

Een kopschot, ook wel een eindstuk of eindschot, zorgt voor een afsluiting aan het uiteinde van de dakgoot. Naast het feit dat een kopschot voor een fraaie afwerking zorgt, heeft het ook nog een heel belangrijke functie; een kopschot zorgt er namelijk voor dat de dakgoot waterdicht wordt afgesloten aan de uiteinden. Kopschotten zijn leverbaar met en zonder kraal. Een kraal is een ronding aan de vooropstand van de goot en is bij de kopschotten verkrijgbaar in een linker of rechter uitvoering. De kopschotten zijn verkrijgbaar in de volgende maten: M30, M37, M44, B30, B37 en B44.

Vrijwel alle zinken producten ‘werken’, dat wil zeggen dat ze krimpen en uitzetten door temperatuurverschillen. Je moet daarom om de 6 meter een onderbreking in de goot maken. Dit kan je doen door gebruik te maken van expansieschotten en een separatieschuif. Een expansieschot bevestig je aan het uiteinde van de beide goten, het ‘gat’ wat overblijft dicht je af met een separatieschuif. De dakgoten hebben nu voldoende ruimte om te krimpen en uit te zetten. Je kan ook een expansiestuk met rubber gebruiken, waarbij het rubberen deel uitzetting en krimping opvangt.

Een kopschot en een expansieschot bevestig je dus allebei aan het uiteinde van de dakgoot. Hierdoor lijken ze hetzelfde, maar dat zijn ze zeker niet. Een kopschot zit aan de uiteinden van een dakgoot en maakt de dakgoot waterdicht. Een expansieschot verbind twee dakgoten aan elkaar en het vangt het uitzetten en krimpen van de dakgoot op. Voor de beste, meest duurzame en stevige dakgoot raden wij aan beide artikelen te gebruiken, zodat je een dakgoot krijgt waar je nog jarenlang plezier van hebt.

Zinken hoekstuk

Zinken hoekstukken gebruik je om met de goot de hoek om te kunnen gaan. De hoekstukken zijn verkrijgbaar in twee varianten, te weten een zinken buitenhoek en een zinken binnenhoek.

De buiten- en binnenhoeken van zink zijn geschikt om een dakgoot om een gebouw te maken. Deze hoeken zijn al voorzien van een kraal en kunnen hierdoor eenvoudig worden aangesloten op de dakgoot. De hoeken moeten alleen nog gesoldeerd worden aan de dakgoot. Deze zinken hoekstukken voorkomen het bewerken van de dakgoten. Je hoeft namelijk je goten niet meer in verstek te zagen om een strakke hoek te realiseren.

Hoeklijn

Een hoeklijn gebruik je om de kraalrand van je zinken dakgoot te ondersteunen, extra stevigheid dus. Hoeklijnen zijn verkrijgbaar in twee verschillende soorten: een hoeklijn met sleuf en een hoeklijn zonder sleuf. Maar wanneer gebruik je welke hoeklijn? Wanneer je gootbeugels om de 60 cm plaatst, dan kan je de hoeklijn met sleuven gebruiken. De hoeklijn zonder sleuf is geschikt om zelf gaten in de hoeklijn te maken.

Tapeind

Een tapeind, ook wel uitloop of steekpijp, zorgt ervoor dat het regenwater van de dakgoot naar de regenpijp kan stromen. Er zijn twee modellen verkrijgbaar: een vlak model, geschikt voor de bakgoot, en een halfrond model, geschikt voor de mastgoot. De tapeinden hebben aan de bovenkant een flens, zodat het onderdeel gemakkelijk gemonteerd kan worden. De tapeinden zijn leverbaar in de regenpijp/hemelwaterafvoer maten met een doorsnede van 60 mm, 70 mm, 80 mm en 100 mm en in de lengtes van 8 cm, 20 cm en 30 cm.

Let op: Een tapeind wordt altijd in een iets smallere maat geleverd dan de genoemde formaten. Dit is om ervoor te zorgen dat het tapeind in de regenpijp valt en vervolgens in de goot gesoldeerd kan worden.

Dakgoot solderen

Sommige onderdelen van de dakgoot moet je solderen, zoals bijvoorbeeld een kopschot of een tapeind. Dit kan je doen met tinsoldeer. Maak de uiteindes schoon en vetvrij met de Griffon Primor ontvetter. Smeer de rand in met soldeervloeistof en gebruik tinsoldeer als toevoegmiddel om te solderen.

Wanneer je liever niet wilt solderen, dan kan je ook de onderdelen vastlijmen met kit. Alleen zal na verloop van tijd het kit gaan lekken; daarom is het sterk af te raden om gootlijm te gebruiken.

Zinken HWA in alle maten

Ben je niet alleen op zoek naar een zinken dakgoot, maar ook naar zinken regenpijpen? Zoek je beugels die precies aansluiten bij de HWA buizen van 80 mm of zoek je een regenton vulautomaat zodat je het regenwater gemakkelijk kan opvangen? Bekijk dan het assortiment.