Naar boven

Isolatieplaten

Isolatieplaten van PIR: Het meest populaire isolatiemateriaal van het moment

Sorteren

PIR isolatieplaten

PIR isolatieplaten zijn te gebruiken voor dakisolatie, zowel hellende als platte daken, vloerisolatie en voor (spouw)muurisolatie. PIR, ook wel polyisocyanuraat, is een harde kunststof en heeft een gesloten cellensysteem. Door dit gesloten cellensysteem kan vocht er niet doorheen komen. Het heeft dan ook een hoog thermisch isolatievermogen, wat wil zeggen dat het uitstekend isoleert. PIR isolatie maakt je huis dus duurzamer, energiezuiniger maar zorgt ook voor een aangenamer leefklimaat.

PIR isolatieplaten zijn stevig, licht van gewicht en hebben een hoge isolatiewaarde. Door deze hoge isolatiewaarde is het mogelijk om dun te isoleren. Je raakt dus niet veel ruimte kwijt. De isolatiewaarde wordt ook wel aangegeven als Rd-waarde. Deze waarde staat uiteraard bij elk product aangegeven.

Rd-waarde

De Rd-waarde geeft de isolatiewaarde aan, het isolerend vermogen van de isolatie. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden. Om je een idee te geven van de minimale Rd-waarde hebben we gekeken naar de waarde die wordt gehanteerd voor de aanvraag van de ISDE-subsidie (ISDE Maatregelenlijst Isolatie Versie: 14-3-2022).

  • Dakisolatie (geen zolder- of vlieringvloer isolatie) moet voldoen aan minimaal 3,5 m2K/W.*
  • Zolder- of vlieringvloer isolatie moet voldoen aan minimaal 3,5 m2K/W.*
  • Binnen- of buitengevelisolatie (geen spouwmuurisolatie) moet voldoen aan minimaal 3,5 m2K/W.*
  • Spouwmuurisolatie moet voldoen aan minimaal 1,1 m2K/W.*
  • Vloerisolatie moet voldoen aan minimaal 3,5 m2K/W.*
  • Bodemisolatie moet voldoen aan minimaal 3,5 m2K/W.*

* Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze waarden.

Wil je meer weten over de voorwaarden en de aanvraag van de ISDE-subsidie? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

PIR isolatieplaten gebruiken

PIR isolatieplaten zijn makkelijk te verwerken. Je lijmt de platen tegen de wand of op de vloer en deze sluit je luchtdicht af met purschuim zoals de Illbruck purschuim 750 ml. Het luchtdicht afsluiten is erg belangrijk, want de platen sluiten niet helemaal op elkaar aan omdat PIR geen flexibel materiaal is. Als je de naden en kieren die ontstaan niet afdicht, kunnen vocht en kou alsnog de woning binnenkomen.

PIR is waterafstotend en daarom ook buiten te gebruiken. Daarnaast is het stevig genoeg om verwarming met dakpannen of grind aan te kunnen. Wil je PIR isolatieplaten gebruiken op een plat dak? Gebruik dan de PIR afschotplaten zodat het hemelwater kan aflopen.

Alles voor je dak en hemelwaterafvoer

Ben je ook op zoek naar dakbedekking? Of wil je tijdens het isoleren van je dak meteen een (nieuwe) dakgoot monteren of vervangen, ben je op zoek naar een regenpijp voor je hemelwaterafvoer? Of kan je het nog niet helemaal vinden en wil je een kijkje nemen bij ons maatwerk zink? Bekijk dan ons assortiment.