Naar boven

Kiezelbakken

Kiezelbakken maken het afvoeren van regenwater van je platte dak eenvoudig

Sorteren

Kiezelbak

Een kiezelbak zorgt ervoor dat het hemelwater het platte dak kan verlaten. Dit doet de kiezelbak in samenwerking met de stadsuitloop, die op zijn beurt weer zit aangesloten op de regenpijp langs de gevel.

Kiezelbakken zijn verkrijgbaar in twee varianten: een kiezelbak met zijuitloop of een kiezelbak met middenonderuitloop. Gebruik je een zijuitloop? Dan wordt het water horizontaal door een muur of wand afgevoerd. Gebruik je een middenonderuitloop? Dan wordt het regenwater recht door het dakbeschot naar beneden afgevoerd. De kiezelbakken zin verkrijgbaar in verschillende lengtes en maten, zodat er altijd een passende optie is voor jouw hemelwaterafvoer.

Kiezelbak van lood of aluminium

Kiezelbakken worden gemaakt van verschillende materialen zoals lood, aluminium en polyethyleen. Elk materiaal heeft zo zijn eigen sterke punten. Een voordeel van een loden kiezelbak is bijvoorbeeld dat deze te vervormen is tijdens het monteren. Daarnaast is lood erg duurzaam en gaat het een lange tijd mee. Een aluminium kiezelbak heeft weer als voordeel dat deze onderhoudsarm en corrosiebestendig is en lang meegaat.

Kiezelbak monteren

Hoe je de kiezelbak gaat bevestigen, hangt af van het soort dak. Wat het meest voorkomt is een plat dak met bitumen dakbedekking waarbij een loden kiezelbak wordt gebruikt. Het is dan van belang dat je de kiezelbak eerst behandelt met een primer zoals de Soprema Sopradera Spray Quick hechtprimer. Daarna schuif je de kiezelbak door het dak heen en breng je de dakbedekking eroverheen aan. De opening van de kiezelbak moet uiteraard open blijven. Daarna kan je de stadsuitloop over de uitloop van de kiezelbak schuiven. De stadsuitloop zit los op het uiteinde en hoef je niet te lijmen, te kitten of te solderen. De stadsuitloop sluit je aan op de regenpijp.

Veel kiezelbakken worden niet meer standaard geleverd met een kiezelrand of bladvanger. Hierdoor worden grind en bladeren niet meer tegengehouden. Zorg er dus ook voor dat je een bladvanger gebruikt.

Zinken HWA in alle maten

Ben je op zoek naar zinken regenpijpen met een bepaalde diameter? Zoek je beugels die precies aansluiten bij de HWA buizen van 80 mm, een wrong die geschikt is voor buizen van 70 mm of ben je op zoek naar een bladafscheider van 100 mm? Bekijk dan het assortiment.