Naar boven

Regenpijpen

Een zinken regenpijp geeft je hemelwaterafvoer een authentieke uitstraling

Hemelwaterafvoer

Zinken hemelwaterafvoerbuizen, ook wel zinken regenpijpen, zijn bij ons verkrijgbaar als rond en als vierkant model. De ronde regenpijpen zijn verkrijgbaar in de diameters 60 mm, 70 mm, 80 mm en 100 mm. Het ontwerp van de buizen zorgt ervoor dat ze altijd goed op elkaar aansluiten. De buizen zijn namelijk voorzien van zogenoemde ‘optromping’ en ‘verjonging’ (ook wel mof/spie), een verbreding en versmalling aan de uiteinden. Zo zal bijvoorbeeld de 80 mm regenpijp altijd met de onderkant in een andere regenpijp van 80 mm passen.

De wanddikte van de regenpijpen is 0,65 mm en ze zijn in diverse lengtes verkrijgbaar: 0,5 meter, 1 meter, 2 meter en 3 meter.

Vierkante regenpijp

De vierkante regenpijp is verkrijgbaar in een diameter van 80 mm. De wanddikte van de vierkante regenpijp is 0,80 mm en is verkrijgbaar in een lengte van 2 meter. De vierkante regenpijp heeft net zoals de ronde regenpijp een verbreding en versmalling aan de uiteinden.

Zinken regenpijp monteren zonder te solderen

De zinken HWA buizen hoef je niet te solderen, dit komt doordat ze voorzien zijn van mof/spie. Op de manier passen de buizen in elkaar zonder gesoldeerd te hoeven worden. De inschuiflengte is 5 centimeter.

Kunststof regenpijpen

Naast de zinken regenpijpen, hebben we ook kunststof regenpijpen in het assortiment opgenomen. Deze kunststof regenpijpen zijn gemaakt van PVC. Deze PVC HWA buizen zijn veelal ook voorzien van mof/spie en kan je dus op dezelfde wijze in elkaar zetten als de zinken HWA buizen.

Welke buisdiameter heb ik nodig voor mijn hemelwaterafvoer?

Het is belangrijk dat de regenpijp voldoende hemelwater kan afvoeren. Je wil namelijk niet dat je dakgoot overloopt. De meest gebruikte maten voor regenpijpen in Nederland zijn 80 mm en 100 mm. De diameter je nodig hebt, is afhankelijk van het oppervlakte van je dak.

Heb je bijvoorbeeld een schuurtje met een platdak van minder dan 40 m2, dan kan je toe met een regenpijp met een diameter van 60 mm. Ben je op zoek naar hemelwaterafvoer voor het hellende dak (tussen de 70 m2 en 110 m2) van je huis? Kies dan voor een regenpijp met een diameter van 80 mm.

Hoeveel regenpijpen heb ik nodig?

Heb je een dak van minder dan 100 m2? Dan heb je minimaal één dakafvoer nodig. Heb je een dak van meer dan 100 m2? Dan heb je minimaal twee dakafvoeren nodig. De afstand tussen de twee (of meer) dakafvoeren beperk je tot zo een 10 tot 20 meter.

Tips voor het monteren van een zinken regenpijp

  • Monteer de zinken regenpijp van boven naar beneden.
  • De afstand tussen de buis en de muur moet minimaal 3 centimeter zijn.
  • De afstand tussen de beugels bedraagt ongeveer 2 meter.
  • De hemelwaterafvoer verstevigen? Dat doe je met een wrong.
  • Heb je een bocht nodig voor het afvoeren van het hemelwater? Zorg er dan voor dat je eerst 1 meter buis recht naar beneden hebt. Daarna kan je de bocht monteren.
  • Wil je de regenpijp mooi laten aansluiten op je PVC rioleringspijp? Gebruik dan een montageschuifstuk.

Zinken HWA in alle maten

Ben je op zoek naar zinken regenpijpen met een bepaalde diameter? Zoek je beugels die precies aansluiten bij de HWA buizen van 80 mm, een wrong die geschikt is voor buizen van 70 mm of ben je op zoek naar een bladafscheider van 100 mm? Bekijk dan het assortiment.