Naar boven

Zinken regenton vulautomaat

Een regenton vulautomaat is geschikt om gemakkelijke je regenton te vullen. Installeer de vulautomaat of regentonklep in je regenpijp. 

Regenton vulautomaat

Een regenton vulautomaat zorgt ervoor dat regenwater vanaf je regenpijp naar je regenton kan lopen. Maar hoe werkt dit precies? De meeste vulautomaten hebben een opvangbakje, deze zit binnenin de regenpijp. Dit opvangbakje vangt het water op dat zich in de regenpijp verzamelt. Er zijn ook zinken regenton vulautomaten met een rand aan de binnenkant. Het regenwater stroomt dan via deze rand de regenton in.

De regenton vulautomaten zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen. Een zinken regenton vulautomaat heeft een ingebouwde functionaliteit waardoor het regenwater doorloopt in de regenpijp, wanneer de regenton vol is. Een regentonklep biedt deze optie niet. Hierbij kan je handmatig de regentonklep open of dicht zetten.

Er is een klein verschil tussen een regenton vulautomaat en een regentonklep. Een vulautomaat heeft een afvoerbuis die in de regenton wordt gemonteerd. Deze is na montage niet meer te verplaatsen. Bij een regentonklep wordt de afvoerklep opengeklapt boven de regenton. Wanneer de regenton vol is, kan de klep dicht worden geklapt zodat het regenwater door de regenpijp naar beneden stroomt.

Daarnaast is er ook nog een regentonkleppen met een bladvanger, ook wel een bladafscheider. Deze regentonklep heeft een dubbele functie. De regentonklep zorgt ervoor dat de regenton automatisch gevuld wordt met regenwater. Tegelijkertijd scheidt het bladeren zodat deze niet in de regenton terecht komen. Dit voorkomt verstoppingen in de regenpijp.

Zinken regentonvuller aansluiten op de regenpijp

Een zinken regentonvuller is gemakkelijk aan te sluiten op de regenpijp, vooral als je nog het hele hemelwaterafvoersysteem moet aanleggen. De meeste zinken regentonvullers zijn voorzien van zogenoemde ‘optromping’ en ‘verjonging’ (ook wel mof/spie), een verbreding en versmalling aan de uiteinden. Zo kan je deze gemakkelijk, en zonder te solderen, aansluiten op de regenpijp.

Achteraf een regenton vulautomaat bevestigen

Het achteraf bevestigen van een regenton vulautomaat kost iets meer moeite. Je regenpijpen sluiten goed op elkaar aan en daar zal je nu dus in moeten zagen zodat de regenton vulautomaat ertussen past. De onderkant van de regenpijp zou in de bovenkant van de regenton vulautomaat moeten passen. Maar kan ook voorkomen dat de bestaande, afgezaagde regenpijp een buitendiameter heeft die exact dezelfde maat heeft als de regenton vulautomaat. Dit komt omdat de afgezaagde regenpijp geen spie heeft. Gelukkig is deze eenvoudig zelf te maken.

Maak met een zinkschaar een kleine inkeping van ongeveer 10 tot 30 mm lang in de afgezaagde regenpijp. Verklein vervolgens de buis ongeveer 2 á 4 mm door met een tang de buis bij de inkeping in te knijpen. Schuif vervolgens de regenton vulautomaat over de regenpijp. Als je het voldoende hebt verkleind schuif je het mof gedeelte van de regenton vulautomaat netjes over de regenpijp heen en zo zie je niets meer van de inkeping die je gemaakt hebt.

Water besparen met een regenton

Een gemiddeld huishouden gebruikt 2.200 liter (!) drinkwater per jaar om de tuin te besproeien. Een simpele manier om drinkwater te besparen is dus door je tuin water te geven met regenwater. En dit is helemaal niet ingewikkeld. Je (nieuwe) regenton kan je namelijk gemakkelijk vullen door hem met een vulautomaat aan te sluiten op de hemelwaterafvoer.

Regenwater kan je natuurlijk gebruiken voor in de tuin, maar als je een stapje verder wil gaan dan kan dat ook. Dit water kan namelijk goed gebruikt worden om auto’s en ramen te wassen. Het bevat namelijk geen kalk en laat dus ook geen strepen achter op de auto en op je ramen. En wist je dat het zelfs mogelijk is om je toilet door te spoelen met regenwater?

Zinken HWA in alle maten

Ben je op zoek naar een zinken regenpijp met een bepaalde diameter? Zoek je een zinken vergaarbak die precies aansluit bij de HWA buizen van 80 mm of een wrong die geschikt is voor buizen van 70 mm? Bekijk dan het assortiment.