Naar boven

Grondkabel

Grondkabel wordt ook wel YMVK-AS genoemd en het is een installatiekabel met een ijzeren beschermmantel. Grondkabel wordt gebruikt om ondergronds elektrische verbindingen te maken. Denk hierbij aan het aansluiten van buitenverlichting en elektra in de tuin, schuur of veranda.

Waar bestaat een grondkabel (YMVK-AS) uit?

Een grondkabel bestaat uit een aantal verschillende onderdelen, zoals de buitenmantel, aardlitze, kabeladers en de ijzeren mantel ter bescherming. 

Buitenmantel
De buitenmantel van een grondkabel is gemaakt van PVC en is grijs van kleur. Deze buitenste laag is waterdicht en luchtdicht. De buitenmantel heeft ook zijn eigen brandklasse en vaak is deze DCA.

Aardlitze
Een litze is een bundel dunne koperen draadjes die niet geïsoleerd in elkaar gevlochten zijn. Dit zorgt ervoor dat de draad soepeler is als een draad met vaste kern en minder snel zal breken. Tevens vergroot een litze ook het totale draagoppervlak waardoor er hogere frequenties verwerkt kunnen worden. In een 2-aderige grondkabel bevinden zich een fasedraad, een nuldraad en een aardlitze.

Kabeladers
De kabeladers zijn de kabels waar de spanning doorheen vloeit. Iedere ader heeft zijn eigen kleur en eigen functie. De arders zijn voorzien van een PVC mantel voor isolatie. 

IJzeren beschermmantel
Direct onder de buitenmantel bevindt zich de ijzeren mantel. Dit onderdeel draagt bij aan de bescherming van de kabel. Zo beschermt deze omvlechting tegen mechanische belasting als een hard voorwerp de buitenmantel zou doorboren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schep van iemand die aan het graven is.

Hoe maak ik mijn grondkabel waterdicht?

Gebruik voor grondkabels altijd een kabelverbinder of een gietmof of gietshars pakket om het waterdicht en luchtdicht te maken.