Naar boven

Aan/uit thermostaten

Standaard aan/uitschakeling, geschikt voor alle cv-ketels, warmtepompen en stadsverwarming
Sorteren

Wat is een aan/uit thermostaat?

Aan/uit thermostaten kan je vergelijken met een lichtschakelaar, alleen dan voor je cv-ketel. Je kan de thermostaat alleen instellen op ‘aan’ of ‘uit’. De thermostaat gaat op ‘aan’ als de temperatuur in de ruimte lager is dan de ingestelde temperatuur. De cv-ketel gaat branden en dat doet ‘ie op een hoge temperatuur. Zo bereik je snel de ingestelde temperatuur. Als de ingestelde temperatuur bereikt is, dan schakelt de cv-ketel weer uit. Hierdoor kan er een temperatuurverschil ontstaan van ongeveer één tot anderhalve graad.

Wat is het verschil tussen aan/uit en modulerend?

We kunnen ons voorstellen dat het soms allemaal wat abstract is. We leggen daarom graag het verschil tussen een aan/uit thermostaat en modulerende thermostaat uit aan de hand van een voorbeeld.

Een aan/uit thermostaat kan je vergelijken met het optrekken bij een groen stoplicht en remmen/stoppen bij een rood verkeerslicht en dat elke keer weer. Dit is tijdens het rijden niet heel comfortabel en het zorgt ook nog eens voor een hoog brandstofverbruik.

Een modulerende thermostaat kunnen we ook vergelijken met je auto. In plaats van continu vol gas optrekken naar het volgende stoplicht en telkens hard afremmen bij het verkeerslicht, zorgt de modulerende thermostaat ervoor dat je met de juiste snelheid rijdt om telkens door het groene verkeerslicht te rijden. De ‘groene golf’. Deze methode zorgt voor minder energieverbruik.

Wil je meer lezen over de verschillen en de werking van beide thermostaten? Lees dan onze blog ‘Wat is het verschil tussen aan/uit en moduleren?’.

Welke aan/uit thermostaten heeft COMWO?

De meest bekende aan/uit thermostaat is de Honeywell Home Round Wireless. Deze thermostaat werkt op batterijen, is daardoor draadloos en dus op elke gewenste plek op te hangen. Ga je liever voor een aan/uit klokthermostaat? Dan is dat mogelijk met de Honeywell Home Chronotherm Touch.