Naar boven

Klokthermostaten

Op elk moment een fijne temperatuur in huis door middel van programmering
Sorteren

Wat is een klokthermostaat?

Een warm huis wanneer je opstaat, een lagere temperatuur wanneer je op het werk bent en weer een warm huis wanneer je thuiskomt. Klokthermostaten zijn programmeerbare thermostaten waardoor je de verwarming niet meer handmatig aan of uit hoeft te zetten. Zo hoef je ook nooit meer je bed uit omdat je vergeten bent de thermostaat lager te zetten.

Een klokthermostaat programmeer je en hij regelt zelf de rest. De thermostaat zorgt ervoor dat de gewenste temperatuur wordt bereikt op het juiste moment.

De meeste klokthermostaten zijn zelflerende thermostaten. Als een thermostaat zelflerend is, leert de thermostaat hoelang hij nodig heeft om je woning te verwarmen. Bij koude nachten weet de klokthermostaat dan ook dat de cv-ketel eerder aan moet om ervoor te zorgen dat het huis warm is als je opstaat.

Hoe werkt een klokthermostaat?

Een klokthermostaat is een thermostaat waarmee je een schema kan instellen. Dit is ideaal als je een vaste routine/vast schema hebt. Uiteraard kan je de thermostaat nog bijstellen als je het warmer of kouder wilt hebben in huis.

Klokthermostaten werken aan de hand van schakelpunten. We leggen je graag uit hoe dit werkt aan de hand van een voorbeeld: de Honeywell Home Chronoterm Touch.

Deze thermostaat geeft je de mogelijkheid om zes perioden in te stellen, bijvoorbeeld ‘opstaan’, ‘werken’, ‘thuiskomen’ en ‘slapen’.

  • Schakelpunt 1: 06:30 ‘opstaan’ = 20 graden Celsius
  • Schakelpunt 2: 08:00 ‘werken’ = 15 graden Celsius
  • Schakelpunt 3: 17:00 ‘thuiskomen’ = 21 graden Celsius
  • Schakelpunt 4: 22:00 ‘slapen’ = 15 graden Celsius

In dit voorbeeld gebruiken we vier schakelpunten, maar je kan dit dus uitbreiden tot zes schakelpunten.

Als je de temperatuur handmatig wijzigt, dan blijft deze temperatuur actief tot het eerstvolgende schakelpunt.