Naar boven

Modulerende thermostaten

Meer comfort, maar toch energie besparen en minder betalen
Sorteren

Wat is een modulerende thermostaat?

Een modulerende thermostaat zorgt ervoor dat het water in je cv-ketel niet opgewarmd wordt tot onnodige hoge temperaturen. Dit is erg abstract, dus we leggen het graag uit aan de hand van een voorbeeld: Stel je wilt dat het één graad warmer wordt in huis, van 20 °C naar 21 °C. Een aan/uit thermostaat zal de cv-ketel de opdracht geven om 100% van het vermogen te gebruiken om het zo snel mogelijk warmer te krijgen.

Een modulerende thermostaat pakt dit net even anders aan. De modulerende thermostaat berekent welke watertemperatuur nodig is om het warmer te krijgen en te houden. Dit houdt in dat de cv-ketel de hele dag op een zo laag mogelijke temperatuur brandt. De cv-ketel gaat daarom niet meer onnodig aan en uit. De bedoeling van een modulerende thermostaat is dus om zo slim mogelijk om te gaan met de huidige en gewenste temperatuur in huis. Dit alles om zo zuinig mogelijk én comfortabel te verwarmen.

Wil je graag een draadloze modulerende thermostaat? Neem dan eens een kijkje bij de Honeywell Home Lyric T6R, Rehema eTwist of de Vaillant vSmart. Deze thermostaten zijn ook nog eens slim en zorgen hiermee voor nog meer besparing, comfort en gemak. Meer weten? Bekijk dan onze pagina met slimme thermostaten.

Wil je meer weten over het verschil tussen aan/uit thermostaten en modulerende thermostaten? Lees dan onze blog: ‘Wat is het verschil tussen aan/uit en moduleren?’.

Besparen met een modulerende thermostaat

De modulerende thermostaat zorgt er samen met de modulerende cv-ketel voor dat je huis met de laagst mogelijke temperatuur wordt verwarmd. Door de watertemperatuur in de cv-ketel zo laag mogelijk te houden, hoeft de cv-ketel minder energie te verbruiken. De temperatuur in de ketel is genoeg om je huis warm te houden. De cv-ketel zal daarom ook niet onnodig aan en uit gaan. Je verbruikt dus minder energie en ontvangt dus een lagere energierekening. Altijd fijn.

De restwarmte die de cv-ketel produceert wordt hergebruikt wanneer je de verwarming weer omlaag doet. Zo gaat de temperatuur niet in één keer omlaag (zoals bij een aan/uit thermostaat), maar wordt de temperatuur comfortabel afgebouwd.

Nog meer besparen met een modulerende klokthermostaat

Een modulerende thermostaat bespaart energie, maar met een modulerende klokthermostaat kan je nog meer besparen. Een klokthermostaat zorgt ervoor dat je programma’s kan instellen voor de verwarming van je huis. Je bepaalt zelf wanneer je wel of niet verwarmt en daarmee bespaar je dus nog meer.

Meer weten? Bekijk dan onze pagina met klokthermostaten.