Naar boven

OpenTherm thermostaten

Het meest gebruikte communicatieprotocol voor modulerende cv-ketels
Sorteren

Wat is een OpenTherm thermostaat?

Een OpenTherm thermostaat is een thermostaat die een modulerende werking heeft. Maar wat is een modulerende werking? Een modulerende werking zorgt ervoor dat het vermogen van je cv-ketel wordt aangepast naar de warmtebehoefte. Dit zorgt er bijvoorbeeld weer voor dat je zuiniger omgaat met energie en dat je minder last hebt van temperatuurschommelingen in huis.

Modulerend is het type aansturing en OpenTherm is het communicatieprocotol. Het protocol zorgt er dus voor dat de ketel gaat moduleren. Wil je meer weten over moduleren? Bekijk dan de pagina met modulerende thermostaten.

Een groot voordeel van OpenTherm-producten is dat de cv-ketels en thermostaten van verschillende merken onderling met elkaar kunnen communiceren. Je zit dus niet vast aan één merk.

Draadloze OpenTherm thermostaat

De meeste OpenTherm thermostaten maken gebruik van de normale tweedraadsthermostaatkabel. Via deze kabel voorzien de cv-ketel en de thermostaat elkaar van de informatie die nodig is om alles goed en energiezuinig aan te sturen. De thermostaat haalt ook meteen uit deze kabel de benodigde stroom. Je hoeft dus niet een aparte stroomkabel aan te leggen.

Er zijn ook draadloze OpenTherm thermostaten op de markt. Kijk bijvoorbeeld naar de Honeywell Home Lyric T6R. Deze thermostaat wordt geleverd met een ketelmodule. De ketelmodule sluit je aan op je cv-ketel en de thermostaat sluit je aan op je netstroom. De Honeywell Home Lyric T6R is ook te besturen met de Honeywell Home App of met je stem te bedienen via onder andere Google Assistant.

Werken alle modulerende cv-ketels met OpenTherm?

Nee, niet alle modulerende cv-ketels werken met OpenTherm. Er zijn fabrikanten, zoals ATAG (bepaalde series), Nefit en Vaillant, die hun eigen communicatieprotocol hebben. De Honeywell Home Lyric T6R kan je hier dan ook niet op aansluiten. Let dus goed op als je een nieuwe thermostaat zoekt voor een modulerende ketel. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan de aansluittabel van het merk (aansluittabel Honeywell - aansluittabel Nefit/Bosch EasyControl) of laat je adviseren door de fabrikant van je cv-ketel.

OpenTherm thermostaten

Bij ons vind je ongetwijfeld de OpenTherm thermostaat waar je naar opzoek bent. Je kan bij ons terecht voor thermostaten van:

De bekendste cv-ketelfabrikanten die OpenTherm gebruiken zijn: ATAG (bepaalde series), Intergas en Remeha. Let op: Niet elke cv-ketel van deze merken heeft per definitie OpenTherm. De merken die geen OpenTherm gebruiken kunnen meestal wel geconverteerd worden naar OpenTherm. Dit kan je doen door middel van een converter. De volgende converters vind je in ons assortiment: