Naar boven

Slimme thermostaten

Overal en op ieder moment de verwarming van je huis regelen
Sorteren

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat zorgt voor comfort, geen koud huis meer wanneer je opstaat en wanneer je thuiskomt van je werk. En kom je onverwacht eerder thuis? Dan stel je de thermostaat zelf in met behulp van de app. Wil je het helemaal relaxed hebben? Laat de slimme thermostaat dan inspelen op je locatie met behulp van geofencing.

Een slimme thermostaat zorgt ook voor een lager energieverbruik en daarmee ook een lagere energierekening. Dit komt onder andere door het niet meer nutteloos stoken, maar ook door het geven van inzicht in je verbruik. Doordat je meer inzicht hebt, zie je ook waar je gemakkelijk kan besparen.

Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat?

 • Thuiskomen in een warm huis
  Een slimme thermostaat leert van jouw gewoontes en weet dus bijvoorbeeld ook wanneer je thuiskomt van je werk. De verwarming staat dan op de juiste temperatuur, een warm welkom. Ga je op een onverwacht moment naar huis? Dan kan je altijd zelf je verwarming al aanzetten via de app. Je kan uiteraard ook gebruik maken van aanwezigheidsdetectie/geofencing. Dankzij geofencing registreert de slimme thermostaat, op basis van de GPS-locatie van je smartphone, of je bijna thuis bent. De Honeywell Home Lyric T6R maakt hier bijvoorbeeld gebruik van. 
 • Niet meer nutteloos stoken
  Wanneer je gebruik maakt van geofencing weet de slimme thermostaat of je thuis bent of niet. Ben je niet thuis? Dan zet de slimme thermostaat de verwarming lager of uit.
 • Inzicht in je verbruik
  De slimme thermostaat is te besturen via een app en deze app geeft je vaak ook inzicht in je verbruik. We lichten twee van deze apps uit:
  • In de Honeywell Home Total Connect Comfort app zie en regel je bijvoorbeeld de temperatuur in elke ruimte (als je gebruik maakt van de Honeywell Home evohome slimme radiatorknoppen).
  • De Bosch EasyControl app maakt het mogelijk om tot wel 20 zones in te stellen (als je gebruik maakt van de Nefit/Bosch slimme radiatorknoppen). Daarnaast geeft deze app een visuele weergave van het energieverbruik. Dit kan je helpen met het bepalen van waar je nog kan besparen.
 • Energie en kosten besparen
  Het niet meer nutteloos stoken, het apart regelen van ruimtes en het inzicht in je verbruik zorgen ervoor dat je kan besparen op energieverbruik en dus ook de kosten hiervan.
 • Verwarming bedienen zonder op te staan
  Je thermostaat is te bedienen met je laptop, tablet, smartphone, smartwatch en in sommige gevallen ook met je eigen stem. De Honeywell Home evohome wifi werkt bijvoorbeeld samen met Google Assistant en Amazon Alexa. Wil je meer weten over de Honeywell Home evohome in samenwerking met domotica? Lees dan onze blog hierover.

Slimme thermostaat en vloerverwarming

Een slimme thermostaat kan je zeker gebruiken als je vloerverwarming hebt. Een slimme thermostaat is namelijk zelflerend en kan zichzelf optimaliseren. Zo leert de thermostaat hoelang de vloerverwarming nodig heeft om het huis te verwarmen.

Wil je meer weten over het gebruiken van een slimme thermostaat bij vloerverwarming? Lees dan onze blog hierover.

Slimme thermostaat en stadsverwarming

Ben je op zoek naar een slimme thermostaat om aan te sluiten op je stadsverwarming? Dan is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je geen modulerende thermostaat kan gebruiken. Stadsverwarming kan alleen aangestuurd worden door het aan/uit communicatieprotocol. De stadsverwarmingsklep moet namelijk open of dicht zijn om de verwarming aan of uit te zetten. Gebruik daarom altijd een slimme aan/uit thermostaat.

Wil je een slimme thermostaat aansluiten op je stadsverwarming? Dan adviseren wij één van de volgende thermostaten:

Wifi-netwerk voor je slimme thermostaat

De meeste slimme thermostaten zijn nog niet geschikt voor een 5 GHz wifi-verbinding. Hoe dit kan en hoe je tóch een slimme thermostaat kan aansluiten op je wifi-netwerk lees je in onze blog ‘Slimme thermostaat voor 5 GHz of 2,4 GHz’.