Naar boven

Zoneregeling thermostaten

Ben je op zoek naar een energiezuinige manier om je huis te verwarmen? Kies dan voor een thermostaat die geschikt is voor zoneregeling.

Sorteren

Wat is zoneregeling?

Zoneregeling is de term die gebruikt wordt wanneer kamers, ook wel zones genoemd, los van elkaar verwarmd worden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de woonkamer te verwarmen en de slaapkamers niet, of andersom. Dit kan je allemaal regelen vanuit één centraal punt. Omdat je met zoneregeling niet onnodig kamers verwarmt, ga je zuiniger om met energie en bespaar je geld. Dankzij dit stukje techniek stook je nooit onnodig een ruimte.

Zoneregeling met een slimme thermostaat

Elke zoneregeling bevat een slimme thermostaat, maar let op: Niet elke slimme thermostaat is zomaar geschikt voor zoneregeling. Slimme thermostaten voor zoneregeling zijn verkrijgbaar in pakketten zoals het Honeywell Home evohome zoneregeling pakket, het Bosch EasyControl pakket of het Watts Vision Comfortpakket.

Je kan ook alleen de thermostaat aanschaffen. Dit betekent dat je nu nog niet kiest voor zoneregeling, maar dat dit in de toekomst wel mogelijk is.

Radiatorknoppen voor zoneregeling

Om je radiatoren geschikt te maken voor zoneregeling moet je gebruik maken van slimme radiatorknoppen. Deze radiatorknoppen geven continu de actuele temperatuur door aan het centrale bedieningspaneel en worden ook door dit paneel aangestuurd. Is de temperatuur te laag? Dan zet het bedieningspaneel de radiatorknoppen en de cv-ketel aan het werk. De slimme radiatorknoppen worden geopend zodat er warm cv-water naar de radiator stroomt. Als het warmer wordt dan wordt het element in de kraan dichtgeknepen. Zo stroomt er weer minder warm water naar de radiator. Dit zorgt ervoor dat de gewenste temperatuur in de kamer niet alleen bereikt, maar ook behouden wordt.

Zoneregeling voor vloerverwarming

Er zijn twee manieren om je vloerverwarming geschikt te maken voor zoneregeling.

  1. Je kan de vloerverwarming als één zone aansturen. Hiervoor moet je een 2-wegklep installeren in het systeem. Gebruik bijvoorbeeld de Honeywell Home gemotoriseerde 2-wegklep. De 2-wegklep wordt bediend door een RF-module in combinatie met het Honeywell Home evohome-systeem. De 2-wegklep wordt open en dicht gezet en hiermee regel je de watertoevoer naar het vloerverwarmingssysteem. Je zet dus de gehele vloerverwarming aan of uit.
  2. Je kan de vloerverwarming ook indelen in zones. Om dit te realiseren heb je wel een aantal onderdelen nodig, zoals een vloerverwarmingszoneregelaar. Kies je voor een slimme thermostaat van Honeywell? Dan heb je de HCE20 of de HCE80 nodig. Kies je voor het merk Watts? Dan heb je de Watts Vision-aansluitmodule nodig. Naast deze zoneregelaar/aansluitmodule heb je ook per vloerverwarmingsslang een servomotor nodig die de toevoer van de slang open of dicht zet. Daarnaast heeft de vloerverwarmingszoneregelaar en RF-module nodig om draadloos verbinding te maken met de cv-ketel en het centrale bedieningspaneel.

Let op: Met de Bosch EasyControl is het niet mogelijk om zoneregeling met vloerverwarming toe te passen.

Verduurzamen met zoneregeling

Als je besluit om gebruik te maken van zoneregeling, dan heb je meteen de meest duurzame en energiezuinige methode van verwarming in huis. Het niet verwarmen van ruimtes die je niet gebruikt bespaart namelijk veel energie en dus ook geld.