Warmtepompen
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Een warmtepomp werkt op stroom. In principe is een warmtepomp een omgekeerde koelkast. De warmte van buiten wordt naar binnen gehaald. De warmte wordt uit een van de volgende bronnen gehaald:
Er zijn 5 soorten warmtepompen.
- Lucht/lucht
- Lucht/water
- Water/water
- Bodem/water
- Hybdride
Hybride warmtepompen combineren de pluspunten van warmtepompen en cv-ketels. De warmtepomp verwarmt en de cv-ketel springt bij wanneer nodig. Zo heeft Nederland een transitieperiode om van het gas af te gaan.
Momenteel zien wij hybride systemen als de meest realistische optie om snel het gasverbruik in Nederland drastisch te verlagen.
Dit komt doordat nog niet alle woningen klaar zijn om volledig over te gaan op warmtepompen. Eerst dient de woning goed geïsoleerd te worden. Een hybride systeem is een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel.
Warmtepompen op zichzelf maken geen hele hoge temperaturen. Op extreem koude dagen kan het daardoor koud in huis worden als u enkel een warmtepomp gebruikt. Hier komt het voordeel van een hybride systeem in werking.
Bij een hybride systeem springt de cv-ketel bij zodra de gewenste temperatuur niet bereikt kan worden. Zo word dus het beste van beide verwarmingsmethodes gebruikt. De warmtepomp zal grotendeels van het jaar zijn warmte gratis afgeven.
Hierdoor gaat het gasverbruik drastisch omlaag, maar wanneer de warmtepomp het niet alleen aan kan komt de cv-ketel tot zijn redding.
Een hybride warmtepompsysteem met cv-ketel is momenteel de meest realistische oplossing om bij bestaande woningen op korte termijn het gasverbruik te verminderen.
Wat is een Hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een cv-ketel. De warmtepomp is de primaire verwarmingsbron. De cv-ketel kan op gas verwarmen en bijspringen wanneer dit nodig is. Wanneer de warmtevraag hoger is dan de warmtepomp aan kan, vult de cv-ketel het aan.
Hybride warmtepompen komen over het algemeen niet tot een hele hoge temperatuur. Hierdoor is het minder geschikt voor verwarmingsmethodes die hoge temperaturen nodig hebben om een ruimte te verwarmen. Denk hierbij voornamelijk aan radiatoren.
Vloerverwarming wordt daarentegen verwarmt op een lage temperatuur, hier is een warmtepomp wel uitermate geschikt voor.