Naar boven

Circulatiepompen

De circulatiepomp zorgt voor het rondpompen van cv-water in je verwarmingssysteem

Sorteren

Wat is een circulatiepomp?

Een circulatiepomp is een pomp die gebruikt wordt in cv- en/of koelsystemen. Deze pomp zorgt ervoor dat heet water vanuit de cv-ketel door de radiatoren en de leidingen van de vloerverwarming stroomt. Op deze manier wordt het huis verwarmd. De circulatiepomp kan ook koelen wanneer je gebruik maakt van een warmtepomp.

Hoe werkt een circulatiepomp/cv-pomp?

Op het moment dat de temperatuur in huis te laag is stuurt de thermostaat de cv-ketel en de circulatiepomp aan. De cv-ketel zorgt ervoor dat het water wordt verwarmt en de circulatiepomp zorgt ervoor dat het water wordt rondgepompt. Als de gewenste temperatuur bereikt is, dan schakelt de thermostaat de cv-ketel én de cv-pomp weer uit. Zo verspil je niet onnodig energie.

Verwarm je het huis met vloerverwarming? Dan heb je vaak een extra circulatiepomp om ervoor te zorgen dat het verwarmde water door de vloerverwarmingsleidingen stroomt. Deze pomp wordt ook wel een vloerverwarmingspomp genoemd. Deze pomp zorgt er dan voor dat het warme water vanuit je cv-ketel verdeeld wordt over de verschillende groepen.

Heb je in plaats van een cv-ketel een omkeerbare warmtepomp? Dan kan je ook koelen met behulp van de vloerverwarming.

Grundfos circulatiepomp

De circulatiepompen van Grundfos staan bekend om hun energiezuinige werking en de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Kies bijvoorbeeld voor een circulatiepomp uit de ALPHA-serie. Deze pompen zijn simpel, snel en makkelijk te installeren en te bedienen. De ALPHA2 en ALPHA3 zijn ‘slim’, dit komt door de functie AUTOADAPT. AUTOADAPT helpt bij het leveren van het laagst mogelijke energieverbruik, terwijl het comfort in huis wordt geoptimaliseerd.

Grundfos UPS2 en Grundfos MAGNA3

Hoewel de ALPHA-serie misschien het meest bekend is, heeft Grundfos ook nog andere circulatiepompen zoals de Grundfos UPS2 en de Grundfos MAGNA3. De Grundfos UPS2 is speciaal ontworpen om te voldoen aan de prestatie- en dimensievereisten voor vervanging van oudere UPS-pompen. De UPS2 is energiebesparend, heeft een lagere CO2-uitstoot en is geschikt voor lage temperatuur verwarming. De MAGNA3 is geschikt voor verwarming- en koeltoepassingen (airconditioning) en is de beste keuze wanneer systeembesturing en -bewaking centraal staan.

Wilo circulatiepomp

De circulatiepompen van Wilo hebben allemaal een instelbare opvoerhoogte. Dankzij de instelbare opvoerhoogte zal de vloerverwarmingspomp niet harder pompen dan nodig is, en dat is energiebesparend.

De Wilo-Yonos PICO heeft een instelbare opvoerhoogte van 1 tot 6 meter en is per 0,5 meter instelbaar. Het led-display geeft je inzicht in de huidige status van de verwarmingspomp, daarbij kan je ook het opgenomen vermogen zien in wattage, de gewenste opvoerhoogte en het huidige toerental. En wil je iets aanpassen? Dan kan dat met een eenvoudige draai aan de groene knop.

DAB circulatiepomp

De DAB circulatiepomp is verkrijgbaar in een aantal varianten:

  • De DAB EVOPLUS-serie is geschikt voor middelgrote tot grote verwarmings-, ventilatie- en koelingssystemen. Denk aan: grote woningen, ziekenhuizen, appartementencomplexen en scholen. Uiteraard verschillen de pompen onderling van elkaar, kijk dus altijd goed of de pomp voldoet aan jouw eisen en wensen.
  • De DAB EVOSTA 2 is een nieuwe generatie circulatiepompen met een zeer efficiënte magneetmotor. De EVOSTA 2 is geschikt om te verwarmen en te koelen, als het systeem dit ook kan. De EVOSTA 2 is uitermate gebruiksvriendelijk, de pomp is met één toets instelbaar en heeft een geïntegreerde ontluchtingsplug.
  • De DAB EVOTRON is net als de EVOSTA 2 geschikt om te verwarmen en te koelen en is, zoals elke DAB circulatiepomp, uitgerust met een geïntegreerde frequentieregelaar. Dit zorgt ervoor dat de EVOTRON tot wel 60% zuiniger omgaat met energie.

Tapwaterpomp

Tapwaterpompen zijn circulatiepompen die ervoor zorgen dat warm water onmiddellijk beschikbaar is als daar vraag naar is. Ben je op zoek naar een tapwaterpomp of wil je meer hierover weten? Kijk dan eens op onze pagina met tapwaterpompen.