Naar boven

Condenswaterpompen

Condenswaterpomp: voor het afvoeren van condenswater wanneer er geen aflopende waterafvoer beschikbaar is

Wat is een condenswaterpomp?

Een condenswaterpomp, ook wel een condenspomp, wordt gebruikt om het condensaat van cv-ketels, airco’s, koel/vriessystemen en ontvochtigingsinstallaties af te voeren. De condenswaterpomp pas je toe in situaties waarbij geen aflopende waterafvoer beschikbaar is óf als de ruimte zich onder rioolniveau bevindt.

Hoe werkt een condenswaterpomp?

Een condenswaterpomp bestaat uit twee delen: een pomp en een detectiesysteem. Het detectiesysteem, waarin het condensaat binnenkomt, stuurt een signaal naar de pomp zodra het condensaatniveau een bepaalde drempel bereikt. De pomp wordt dan automatisch geactiveerd om het water aan te zuigen en weg te pompen.

Voordelen condenswaterpomp

De condenswaterpomp heeft een aantal voordelen:

  • Gemakkelijk, eenvoudig en veilig te installeren
  • Er zijn geen ontsierende afvoerleidingen
  • Beperking van risico’s op bacteriële besmetting door afvalwater. De condenswaterpomp is voorzien van terugslagkleppen, je hebt dus geen last van stagnatie of terugvloeiing van water.

Typen condenswaterpompen

De condenswaterpomp is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

  • Een condenswaterpomp voorzien van een zuiger. De zuiger zuigt condens aan en de pomp voert dit vervolgens af.
  • Een centrifugaalpomp: deze pomp beschikt over een waaier die condens afvoert en is geschikt voor licht vervuild condens. De centrifugaalpomp wordt meestal gebruikt voor het afvoeren van grotere hoeveelheden.
  • Bij peristaltische pompen leidt het samenpersen van een slang door een schijf tot condens (al dan niet geladen). Deze pompen zuigen automatisch aan en kunnen zonder water functioneren.

Stille condenswaterpomp voor de airco

De meest stille condenswaterpomp voor de airco is de SFA Sanibroyeur SANICONDENS Clim Mini. Het maximale geluidsniveau? Dat is zo ongeveer 23 dB(A) op 1 meter afstand. Dit kan je vergelijken met een radiostudio, boomblaadjes in de wind of fluisteren op 1.5 meter afstand.

Grundfos condenspomp

De Grundfos CONLIFT1 condenspomp is een betrouwbare, stille en compacte pomp voor condensaatverwijdering. De pomp is voorzien van een bedraad alarmcontact dat gebruikt kan worden voor het activeren van een extern alarm of voor het uitschakelen van de condensbron in het geval van een te hoog waterpeil.

SFA Sanibroyeur SANICONDENS

De SFA Sanibroyeur SANICONDENS condenswaterpompen zijn geschikt voor het afvoeren van condens van de airco. De SANICONDENS Clim Mini kan bijvoorbeeld 15 liter per uur aan, maar dat is genoeg voor het gebruik bij een airco-installatie. De SANICONDENS Pro is geschikt voor 342 liter per uur en is dan ook geschikt om condens van de cv-ketel, het koel/vriessysteem of de ontvochtingsinstallatie af te voeren.