Naar boven

Pompschakelaars

Pompschakelaars dringen het energieverbruik van je circulatiepomp terug

Wat is een pompschakelaar?

Een pompschakelaar is een klein apparaatje dat ervoor zorgt dat de circulatiepomp aan en uit gaat op basis van de temperatuur van de warme aanvoerleiding.

Wat is het voordeel van een pompschakelaar?

Een pompschakelaar schakelt de circulatiepomp uit als de cv-ketel geen warmte meer levert. De schakelaar zorgt er dus voor dat de pomp niet (meer) 24 uur per dag ingeschakeld is en dat scheelt flink in de energiekosten.

Hoeveel energie bespaar je met een pompschakelaar?

De circulatiepomp verbruikt veel energie, vooral als dit een wat eenvoudiger model is. Een ‘eenvoudige’ pomp verbruikt zo ongeveer 60 watt (0,06 kWh) en staat altijd aan. De pomp draait dus 8760 uur per jaar. Zoveel draaiuren heb je niet nodig, je kan toe met ongeveer 850 uur. Momenteel (april 2022) is de stroomprijs gemiddeld 0,635 euro per kWh (bron: Overstappen.nl). Dat betekent dus dat je € 333,76 aan stroom betaald per jaar als je geen gebruik maakt van een pompschakelaar.

Kies je ervoor om een pompschakelaar toe te passen dan betaal je € 32,39 per jaar. Dit levert een besparing op van maar liefst € 301,37. De investering in een pompschakelaar heb je er dus erg snel uit.

Hoe werkt een pompschakelaar?

De pompschakelaar moet in het stopcontact worden aangesloten en de circulatiepomp sluit je daarop aan. De meegeleverde sensor sluit je aan op de warme aanvoerleiding. Zet je de temperatuur omhoog via de thermostaat? Dan wordt de warme aanvoerleiding warmer en de sensor van de pompschakelaar registreert dit. Als de temperatuur boven de ingestelde inschakeltemperatuur komt, dan zet de pompschakelaar de circulatiepomp aan. Als je de temperatuur omlaag doet, dan koelt de warme aanvoerleiding weer af. De pompschakelaar registreert dit en schakelt de circulatiepomp uit.

Standaard staat de pompschakelaar ingesteld op 28 graden om in- of uit te schakelen. Bij de pompschakelaars die wij in het assortiment hebben is het mogelijk om de insteltemperatuur te wijzigen. Zo kan je met de pompschakelaar ook meten welke temperatuur de aanvoerleiding heeft. Zo kan je zelf de beste instelling voor de vloerverwarming vinden.

Heb je langere periodes geen vloerverwarming nodig, zoals bijvoorbeeld in de zomer? Dan laat de pompschakelaar de pomp eens in de 24 uur even draaien. Hiermee wordt kalkaanslag voorkomen en dit komt de levensduur van je circulatiepomp ten goede.

Heb ik een pompschakelaar nodig?

Een pompschakelaar heb je niet altijd nodig. De pompschakelaar heeft namelijk alleen nut als je een ‘eenvoudige’ circulatiepomp hebt die 24/7 draait. Als je al een slimme pomp hebt, zoals bijvoorbeeld de Grundfos ALPHA2 of de Wilo-Yonos PICO 1.0, dan wordt een pompschakelaar afgeraden. Deze pompen zijn al voorzien van slimme software die de pomp zelf al op standby zetten.